Başarılı çocuklar yetiştirmek için ebeveynler ne yapmalı?

 




Çocuklarınıza karşı dürüst olun, onlara size güvenmeyi öğretin.

 

Çocukları başarıya hazırlamak için ebeveynler dürüstlük konusunda hassas olmalı ve çocukların kendi hatalarını yapmasına izin vermelidir.

Ekran başında geçirilen süreyi sınırlamak ve sağlıklı bir iş-yaşam dengesi sergilemek, iyi alışkanlıklar oluşturmaya yardımcı olabilir.

Çocuklara kitap okumak ve ailece akşam yemeği yemek, çocuğunuza daha açık ve dışa dönük olmayı öğretebilir.

Başarılı çocuk yetiştiren ebeveynlerin özellikleri ve onları diğerlerinden ayıran şeyler hakkında çok şey yazıldı. Ancak bir ebeveynseniz, bu soruyu mutlaka kendinize soruyorsunuzdur "Çocuklarımın hayatta başarılı olmasını sağlamak için ne yapabilirim?"

İşte araştırmacıların söyledikleri:

 





Onlara “İstediğin her şey olabilirsin” demeyin.

C+R adlı bir pazar araştırma şirketinin 400 ergen üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre, çocuklar gelecekte ihtiyaç duyulacak mesleklerle ilgilenmiyorlar. Bunun yerine, gelecekteki ihtiyaçların yüzde birine karşılık gelen müzisyenlik, sporculuk, video oyunu tasarımcılığı gibi meslekleri tercih ediyorlar.

İstedikleri neyse olabileceklerini söylemek yerine gelecekte ihtiyaç duyulacak meslekler hakkında bilgi verip bu mesleklerden birini seçerse nasıl bir hayat yaşayacağı konusunda onları bilgilendirmeliyiz.

 

Akşam yemeklerini ailece aynı sofrada yiyin

Akşam yemeği günün ailece bağlantı kurabileceğimiz en verimli zamanı olabilir. Video oyunları oynamak, e-posta göndermek ve ödev yapmak gibi bireysel uğraşlarımızı geride bırakabiliriz. Akşam yemeği rahatlamak, enerji toplamak, gülmek, hikâyeler anlatmak ve günün iniş çıkışlarını yakalamak ve aynı zamanda çocuklar için bir aile olarak kim olduklarını anlamalarına dair fikir geliştirdikleri özel anlardır.

Son 20 yılda araştırmacılar, ebeveynlerin uzun süredir bildiklerini doğruladılar: Bir aile yemeğini paylaşmak, tüm aile bireylerinin ruhu, beyni ve sağlığı için iyidir. Son araştırmalar gösteriyor ki aileleriyle düzenli akşam yemeği yiyen çocuklarda, madde kullanımı, genç hamilelik ve depresyon oranları daha düşük; yüksek not ortalamaları ve özgüven daha yüksek olabiliyor. Araştırmalar ayrıca, küçük çocuklar için akşam yemeği sohbetinin okumaktan daha güçlü bir kelime hazinesi olduğunu ve mutfak masasının etrafında anlatılan hikâyelerin çocuklarımızın dayanıklılık kazanmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Düzenli aile yemeklerinin çocuklarda ve ergenlerde obezite ve yeme bozuklukları oranlarını da düşürmesi ekstra bir fayda. Aileler, günde sadece bir saat süren ve böylesine büyük bir etki yaratan başka neler yapabilir ki?

 

Ekran kullanımı süresini azaltın, ekransız alanlar oluşturun

Araştırmacılar, tabletler ve akıllı telefonlar kullanarak çok fazla zaman harcadıklarında çocukların beyinlerinin kalıcı olarak değişebileceğini vurgulamışlardır. Odaklanma ve dikkat, kelime dağarcığı ve sosyal beceriler dahil olmak üzere belirli yeteneklerin gelişimi yavaşlayabilir.

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), 18 aylıktan küçük çocukların ekran başında vakit geçirmemesini; İki- beş yaş arası çocuklar için ekran süresinin günde bir saatle sınırlandırılmasını öneriyor. Daha büyük çocuklar için, ekran süresinin yeterli uyku, egzersiz ve sosyal etkileşimin yerini almamasını sağlamanın önemi üzerinde duruyor.

 AAP ayrıca ebeveynlerin yemek masasını, arabayı ve yatak odalarını ekransız bölge olarak belirlemesini ve bunun bir aile kuralı olarak sürdürülebilir şekilde uygulanmasını öneriyor.

 

Çocuklarınıza yaşlarına uygun sorumluluklar verin.

Çocukken ev işleri yapan insanlar profesyonel olarak daha başarılı olur.

2015 yılındaki bir TED Konuşmasında, "How to Raise an Adult" kitabının yazarı ve Stanford Üniversitesi'nin eski birinci sınıf dekanı Julie Lythcott-Haims, en büyük profesyonel başarıyı elde eden katılımcıların ev işleri yaptığını bulan Harvard Grant Study'den alıntı yapıyor.

https://www.ted.com/talks/julie_lythcott_haims_how_to_raise_successful_kids_without_over_parenting/transcript?language=en  



 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnteraktif Sınıf Panoları

Web – 2.0 Araçlarının Kullanım Alanları