İnteraktif Sınıf Panoları



Sınıf panoları ya da koridor panoları öğretmenlerin kabusu olabiliyor. Aslında o kadar da büyük bir mesele değil pano hazırlamak. Bakış açınızı değiştirmeniz gerekiyor. Panolar öğretmenlerin becerilerini sergiledikleri alanlar değildir. Öğrencilerin çalışmalarının olması gereken alanlardır.
Artık öğrencilerin bir çalışma kağıdını doldurduğunu ve bu kağıdın asıldığı panolar geride kaldı,  kalmalı da.  
Şimdiki çocukların dikkatini çekmek ve panoları güncel tutmak, çocukların sürekli etkileşim halinde olduğu panolar tasarlayabilmek için bir kaç önerim var;





Kaynak: Google
  
Her öğrenci için bir alan belirleyin, alana o öğrencinin seçtiği renkte kağıt ya da dosya yerleştirin, öğrencinin adını yazın ve öğrenci yaptığı her çalışmayı mandalla assın ya da raptiyeyle asabilir. Öğrenci bir önceki çalışmasını dosyasına kaldırır, yenisini kendi alanına asar. Yıl boyu bir düzen kurmuş olursunuz.   


 Kaynak: Pinterest

 Çocukların soğuk havalarda koridorlarda sıkıldıklarını dile getiriyorsunuz, çözüm olarak panoları kullanabilirsiniz.Örneğin duvara büyük bir puzzle boyama ya da mandala asabilirsiniz. Böylece çocuklar teneffüslerde de ilgi alanlarına göre vakit geçirmiş olur.

Kaynak: Twitter

Büyük sudoku panoları hazırlayabilirsiniz:


 

Kaynak: Activity After Math

Münazara panosu hazırlayabilirsiniz. Ortaya bir soru yazarak iki farklı fikirde olan çocukların kendi fikirlerini yazmaları için alan yaratabilirsiniz. Bu fikirleri okuyup hangi fikrin daha ikna edici olduğunu ya da daha doğru verilerle savunulduğunu konuşabilirsiniz.
Kaynak: The Good Life




Kelime arama oyunlarını panoya taşıyabilirsiniz, örneğin fen bilimleri dersinde dünyanın katmanlarının isimlerini panoya saklayabilirsiniz. Her hafta bu panoyu hazırlaması için bir öğrenci görevlendirebilirsiniz. 
Kaynak: Pinterest


Kelime oyunları hazırlayabilirsiniz.

Kaynak: Pinterest   
 Öğrencilerinize moral vermek istiyorsanız mostivasyon artırıcı sözler yazarak panoya asabilir ve herkes ihtiyacı olanı alsın diyebilirsiniz. Her kağıt alan öğrenci, yerine yine motivasyon dolu bir yazı yazarak asacak, böylece pano hep dolu ve renkli olacak, bu çalışmayı küçük bir panoda da yapabilirsiniz.
Yazabileceğiniz birçok sözcük var:
Başarabilirsin
Sen güçlüsün
Teşekkürler
Hayır diyebilirsin
Cesursun
Akıllısın
Dinlemeye önem verirsen başaracaksın
Dürüstsün vb.


Kaynak: Pinterest  
Kitapları bitirdiğinizde aşağıdaki çalışmaları yapabilirsiniz: Hikaye haritasını panoya yerleştirin ve çocukların yazmasını isteyin. Fotoğraftaki örnekte karakterler, yer, problem, çözüm ve en sevdiğin bölüm kısımları yer alıyor.

Kaynak: Kidd + Kids    Okul öncesi için de koridorlarda etkileşimli pano yapmak için aşağıdaki örneği kullanabilirsiniz:
Renklere göre ayırma panosu.




Okul öncesi için sayılarla ilgili bir çalışma:
Sayıları eşleştirme, renk çalışması, verilmeyen sayıyı bulma, sayıları sıralama gibi çalışmalar için tek pano kullanabilirsiniz.



Kaynak: Play to Learn Preschool/Instagram  
Okuduğunun sorumluluğunu alan çocuklar yetiştirmek için sınıfa her öğrencinin adına okuduğunu kitabın adını, sayfasını, ve puanlamasını yazabilecekleri bir alan oluşturabilirsiniz. Böylece her öğrencinizin hangi kitabı okuduğunu, kaçıncı sayfasında olduğunu ve kitap hakkındaki puanlamasını görmüş olursunuz. Böylece tüm sınıf için bir tavsiye panosu da ortaya çıkmış olur.


Kitap oylaması panosu;Okuttuğunuz her kitap için oylama panosu yapabilirsiniz. Böylece çoğunluğun kitabı beğenip beğenmediğini anlamış olursunuz. Kitap değiştikçe sadece kitabın resmini değiştirirsiniz.


Kaynak: Pinterest   Öğrencilerinizi neşelendirmek ve etkileşimli bir pano yapmak için;
Örnek uygulamada neşe kelimesi yazılmış ve çocuklara onları neşelendiren şeyin ne olduğunu yazmaları istenmiş. Siz de başka bir konu için başka bir kelime seçebilirsiniz. Motivasyon, gayret, vb 

  Kitap okurken ya da Türkçe derslerinde metinler okunurken yeni duyulan ve ilginç gelen kelimeleri yazabilmek için aşağıdaki panoyu yapabilirsiniz. Tüm yıl bir kez hazırlık yapmış olursunuz ama tüm yıl güncel kalır.

 Kaynak: Pinterest   
 Haftada birkaç gün merak duvarı çalışması yapabilirsiniz. Öğrencileriniz merak ettiklerini duvara yazar. Her öğrencinin bir başkasının sorusunu almasını, bir hafta içinde araştırmasını ve kısa bir cevap yazıp duvara yapıştırmasını isteyebilirsiniz.


 Kaynak: Google

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Web – 2.0 Araçlarının Kullanım Alanları

Başarılı çocuklar yetiştirmek için ebeveynler ne yapmalı?