Okul Seçerken - Bölüm 1



Okul çeşitliliği o kadar çok ki, hangisini seçeceğinizi şaşırdınız değil mi? 

Anaokulundan itibaren önünüze çıkan bir çok eğitim trendlerinden hangisi gerçekten işe yarıyor? 
Yoksa bunlar sadece reklam mı?
Hangi eğitimler gerçekten faydalı? 
Ortalama bir okul artı özel ders mi daha iyi? Yoksa tamamen yabancı dille ders yapan bir okul mu daha iyi?


İlk yapılması gereken doğru soruyu sormak. 
"İyi Okul hangisi" sorusu yanlıştır. "Çocuğum için doğru okul hangisi?" sorusu doğru sorudur. Komşularınızdan, iş arkadaşlarınızdan duyduğunuz iyi okul olarak ünlenen okullara çocuklarınızı götürmek, başkasının ilacını içmek gibidir. Herkesin başı ağrıyabilir ama aynı ağrı kesiciyi içmek herkese iyi gelmeyebilir. Okul seçimi tam da bunun gibidir. Herkesin ilacı farklıdır.

Öncelikle çocuğunuzu iyi tanımanız gerekiyor. Eminim bir çok anne- baba çocuklarını çok iyi tanıdıklarını düşünüyor ama işin aslı pek de öyle değil. Siz çocuklarınızı evde yalnızken neler yaptığıyla tanıyorsunuz, size nasıl naz yaptığıyla tanıyorsunuz, genelde size hükmetmeye çalışırken, size söz geçirmeye çalışırkenki hallerini biliyorsunuz. Okul seçimi için çocuğunuzu tanımaktan bahsettiğimiz tanıma bunun gibi bir şey değil. Çocuğunuzun topluluk içinde davranışları, ders içindeki halleri, etkinlikleri tamamlama yöntemleri, eğilimleri vb. gibi konularda çocuğunuzu tanımak sizi doğru okul seçimine götürecektir.

Seçeceğiniz okul hangisi olursa olsun bazı konular var ki üzerine tartışılmaz ve bu şartları sağlamayan bir okula çocuk emanet edilmez. 

Nedir bunlar?

1. Güvenlik: Servislerde çalışan hostesler, şoförler: Sabıka kayıtları güncel mi? Araçlar denetimli mi? Servis firmasının ne derece güvenli bir firma olduğunu araştırın öncelikle. Hostes çok önemli bir ayrıntıdır. Tüm yaştan çocukların hergün iki kez bir araya geldikleri bir alanda ortamın dengesini sağlayacak kişidir. Bir çok çocuk serviste küfür öğrenir, bir çoğu yaşlarına uygun olmayan içeriklere ulaşır internetten çünkü farklı yaş gruplarının farklı merakları vardır. Bunları yaşamamak için hostesin yeterli ve etkin olması önemlidir. Şoförün ise gerekli belgelerinin tamamlanmış olması, konuşma şeklinde dikkat etmesi gerekir çünkü tüm bunlar çocuklara örnek teşkil etmektedir.



2. Yemek: Yemekler okulda mı yapılıyor? Başka firmadan mı geliyor? Bir çok kez duyuyoruz ki çocuklar okuldaki yemekten zehirlendi. Bu durum genelde firma bazlı çalışan okullarda yaşanıyor, burada okulun pek kabahati yoktur, firmadan kaynaklanır bu durum. Bu yüzden yemeklerin okulda yapılması okul denetiminin etkin olmasını sağlar ve daha güvenlidir. Menülere çok takılmamak gerekir çünkü bir çok okul öğrencilerin taleplerine ve mevsimsel değişikliklere göre menülerini aylık düzenler. Mevsim sebze ve meyvelerini kullanan, tatlı oranı düşük, tatlı yerine meyve ve yoğurt tercih eden bir menü en sağlıklısı olacaktır.
Bir de organik yemek beklentisi olan veliler olabiliyor. Bunu sağlayan okulların sayısı da artmış durumda.  

3. Eğitimci Kadrosu: İnandığınız değerler doğrultusunda bir kadro var mı, bunu anlamak gerekir her şeyden önce. Herhangi bir okulun herhangi bir sistemi muhteşem olabilir ama öğretmenler mutlaka ve mutlaka sınıfta kendi yaşamından bir şeyler yansıtır öğrencilere. Dersi anlatış biçimi, konulara verdiği örnekler, giyim tarzı, yaşam biçimi, sanat merakı vb. o kadar çok konu var ki , planlanmadığı halde sınıfa yansır. Bu yüzden eğitimci bakış açısını bilmek önemlidir. Bunu öğrenmek kolay değil tabiki bu yüzden idareci kadroyu anladığınızda kadrolarını nasıl öğretmenlerden oluşturabileceklerini tahmin edebilirsiniz. Okul müdürüyle ya da müdür yardımcısıyla biraz sohbet etmek bunu anlamak için yeterli olacaktır. Ya da ders anında bir sınıfı ziyaret etme şansınız varsa mutlaka okul ve yönetim hakkında size fikir verecektir.


Bundan sonraki tercihler ise bireysel ihtiyaçlara göre belirlenmeli. Çocuğumun bireysel ihtiyaçlarına göre doğru okul hangisi sorusunun cevabına  Okul Seçerken - Bölüm 2 de devam ediyor olacağız.

*** Özel okullarla ilgili sorularınız için aşağıya yorum bölümüne sorunuzu ve email adresinizi yazabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnteraktif Sınıf Panoları

Web – 2.0 Araçlarının Kullanım Alanları

Başarılı çocuklar yetiştirmek için ebeveynler ne yapmalı?